úterý 17. září 2013

Molino aneb prezentace České Republiky ve sportovním klubu

     Jednoho dne u oběda mi oznámili, že asi za 2 dny budu mít prezentaci o České Republice ve sportovním klubu jménem Molino.
     Prezentaci jsem měla celou ve španělštině a k tomu jsem uvařila český puding. Který všem moc chutnal.

Pravý exchange student :)

  

Mexická svatba - la boda

     Na konci měsíce srpna jsem byla pozvaná na mexickou svatbu. Určitě Vás zajímá, zda je stejná nebo rozdílná jako v České republice.
     Svatba začínala v 5 odpoledne. Nejprve jsme šli do kostela, kde si pár vyměnil prstýnky. Poté následovala večeře a pak fiesta. Které bylo součástí sundávání podvazku nevěsty ženichem, házení kytkou, pití tequily, tanec .. Líbí  se mi jejich nápad; pro všechny dámy ve vysokých podpatcích měli náhradní boty na tancování - ano bylo to sice papuče, ale většina přítomných dam to uvítala. Já jsem svatbu opouštěla kolem 5 ráno a to jsem nebyla zdaleka poslední. Mexičani se prostě umí bavit.
     Druhý den jsme měli v ženichově domě oběd - celá rodina - šťastní novomanželé později odjeli na svatební cestu na Cancún.
    

La fiesta de quince años / oslava patnáctých narozenin

     Určitě každý zná z amerických filmů oslavu 16-tých narozenin. Tak tady to nejsou 16., ale 15. narozeniny. Tuto oslavu mají jenom dívky a je to jedna z největších událostí v jejich životě.
     Navštívila jsem oslavu Itxchel. Byla to nádhera. Itxchel měla krásné šaty a byl i krásně vyzdobený sál. Byla to jedna velká fiesta. Každý tancoval a bavil se.

Tlaxcala aneb první setkání všech studentů z districtu 4180

     Náš první meeting byl ve městě jménem Tlaxcala. Měli jsme celý víkend, na to aby jsme poznali všechny výměnné studenty v našem districtu (bylo nás kolem 60). Byli tu studenti z různých koutů světa.
     V pátek, den našeho příjezdu, jsme se ubytovali a vyslechli nějaké prezentace o ROTARY a pravidlech. Na konci dne byl táborák.
     V sobotu jsme už začali hrát nějaké hry a to byla větší zábava. Večer jsme měli prezentovat svoji zemi. Se mnou je v mém districtu ještě jeden kluk z česka - Vilém. Tak jsme měli prezentaci společně. Řekli jsme základní informace o Česku a pak zatancovali polku. Všichni z toho byli vykulení. Následovala diskotéka.
     V neděli už nevládla, tak dobrá nálada, jako v předešlých dnech. Už jsme se stihli sblížit a věděli jsme, že se musíme rozloučit. Ale zárověň jsme věděli, že se ještě potkáme.
     Byl to skvělý víkend. Na mém saku visí už více odznáčků a mám plno nových kamarádů.

neděle 8. září 2013

Tacos tour aneb moje první setkání s Rotary klubem ...

Moje první setkání s mým Rotary klubem v Tehuacánu bylo bezvadné. Měli jsme něco jako Tacos tour. Jezdili jsme autobusem po stánkách s tacos v Tehuacánu a soutěžili, kdo jich sní nejvíce.  Já snědla 8 tacos, ale to nebylo zdaleka nejvíce. Byli tam i tací co jich snědli i kolem 20.
Miluji tu energii mexických lidí. Oni jsou pořád tak šťastní a milí a umí se bavit. To u nás není moc zvykem.
Nějaké fotografie: https://www.youtube.com/watch?v=FH2urcGBk0Y&feature=youtube_gdata_player

sobota 7. září 2013

První měsíc v ráji ...

Tak už jsem tu 4 celé týdny. Omlouvám se, že jsem nenapsala dřív, ale nějak jsem na to neměla čas.
PÁTEK 09.08.2013
"Dneska je ten den, dneska odjedu do neznáma a rok se neuvidím s mojí rodinou a kamarády." Tahle věta mi běžela v hlavě pořád dokola už od 2 hodin rána, kdy jsem vstala. Letěla jsem z Prahy v 8 ráno. Když jsem se loučila s našima, měla jsem co dělat, abych se udržela nebrečet. Bylo by to ještě těžší. Ale neletěla jsem sama, ale další 3 výměnní studenti, tak jsem na smutek rychle zapomněla a začala jsem se hrozně těšit. Nemohla jsem se dočkat až doletím do Mexico City. (Můj let byl z Prahy do Londýna - ti co slyšeli, že Headthrow je hrozné letiště, že se tam každý ztratí a tak, tak Vám můžu říci, že je to tam moc dobře značený a  my jsme neměli žádný problém najít naši odletovou halu - a potom z Londýna  do Mexico City)
Když jsem přistála na letišti Benito Juarez - Mexico City, tak mě už čekala moje host rodina. S balonkem s nápisem "Bienvenidos " [Vítej] a s cedulí s mým jménem. Protože jsem přiletěla večer, tak jsme si vzali pokoj v hotelu a zůstali v Mexico City. Hned v pátek jsem zažila pravou Mexickou restauraci. Jedli jsme večeři a k tomu nám hrála mexická hudba a na pódiu tancoval nějaký pár mexický tance. Prostě paráda. "Tady to tak žije!" pomyslela jsem si a nemýlila jsem se.
O víkendu jsme si prošli Mexico City. Zkusila jsem si jet metrem a taxíkem. Řeknu Vám, tolik lidí   pohromadě jsem snad ještě neviděla. Ale je to nádherné město! Doporučuji navštívit, ale najděte si někoho kdo to tam dobře zná, jinak je velká šance, že se ztratíte!
Celý týden jsem byla doma a seznamovala se s rodinou a novými zvyky. V mé rodině mám 2 bratry. Ale ten starší odjíždí na rok do USA (odjel hned následující týden). Taky máme psa. Je to kokršpaněl se jménem Chester. Všichni jsou moc hodní a milí.
Další týden jsem nastoupila do školy (školu Vám podrobně popíši v dalším článku věnovaném jenom škole).
O volném čase chodím s kamarádama do kina, do kaváren, na ZUMBU, do posilovny a různě.
Určitě Vás zajímá, jak jsem na tom se španělštinou. No když jsem sem přijela, tak jsem uměla říct jenom základní fráze jako : Me llamo Sabina. - Jmenuji se Sabina. Soy de Republica checa. - Jsme z České Republiky.  Ze začátku jsem s mojí rodinou mluvila jenom anglicky, ale teď už převáhá španělština. Můžu potvrdit, že po 4 týdnech už začínám rozumět a začínám i pomalu mluvit. Cítím se jako malé dítě, které se teprve učí mluvit. Ale mám zde hodiny španělštiny, tak doufám, že se to rychle zlepší.